Plaats Van Evacuatieplannen  thumbnail

Plaats Van Evacuatieplannen

Published Aug 01, 23
10 min read

Leveranciers Brandweermateriaal



Daarnaast is het aangewezen om een rookmelder op te hangen in de kamer waar de droogkast eventueel staat, “want dat is een plaats waar we heel vaak brand zien ontstaan”, legt Bert Brugghemans uit. Een droogkast wordt namelijk heel warm en in combinatie met stof kan hier - zeker bij slecht onderhoud - snel brand ontstaan.

Hetzelfde geldt voor batterijen van elektrische fietsen, wanneer die opgeladen worden. “Het gevaar is niet extreem groot”, relativeert Brugghemans “maar het is gewoon heel belangrijk om in deze risicoruimtes rookmelders te voorzien”. Brugghemans raadt ook aan om toestellen met batterijen niet op te laden wanneer je niet in de buurt bent. Risico Analyse Via Prebes Methode.

Rookmelders vormen het beste brandalarm (onderhoud brandblussers). Je wordt onvermijdelijk gewekt door hun sterk piepend lawaai, ook als je door schadelijke rook in een diepe slaap zou zijn beland. Als je even stilstaat bij de enorme waarde van een rookmelder (en dan bedoelen we niet de aankoopwaarde), besef je snel dat de bescherming van jezelf en van je eigendommen belangrijker is dan de wettelijke verplichting.

Studentenkamers ontsnappen niet aan die regel. De wet bepaalt dat de woning moet zijn uitgerust met "voldoende" rookmelders, dus ten minste één per verdieping. In studentenkamers moet er bovendien één worden geplaatst in de eventuele gemeenschappelijke keuken. In Brussel moet alleen in verhuurde woningen een rookmelder worden geplaatst - Verkoop Hydranten. Studentenkamers vallen daar ook onder.

In Wallonië is het in elke woning verplicht om een rookmelder te plaatsen. Studentenkamers ontsnappen niet aan die regel. Er moet op elke verdieping een rookmelder worden geplaatst, en zelfs twee als de oppervlakte meer is dan 80 m² Het is aan de eigenaar om de rookmelder te kopen en te (laten) plaatsen.

Daarna is het aan de huurder om de rookmelder naar behoren te onderhouden (de batterijen vervangen enz.). Er bestaan verschillende soorten rookmelders. De rookmelder kan uit een groot of een klein apparaat bestaan vol met elektronische snufjes, op een printplaat gesoldeerd. In de rookmelder wordt een lichtbundeltje uitgezonden en door een lichtgevoelige cel opgevangen.

Overzicht Automatische Blussystemen

Bron: Het Belang van Limburg 25 februari 2008 Gelukkig brandt niet elke week een jeugdlokaal af. Maar de schade en ellende na een brand zijn niet te onderschatten. Een brand in je materiaalkot levert al snel voor enkele duizenden euro s aan schade op. Een ware nachtmerrie is het als je lokaal volledig in rook opgaat.

Vuur wordt pas gevaarlijk wanneer je het niet langer kunt controleren (Keuring Veiligheidsverlichting). Het komt doorgaans onverwacht, en dan kan het plots erg snel gaan. Een brand begint meestal met een vonk of een klein vlammetje, zoals een kortsluiting of een kaars bij een gordijn, waarna het vuur erg snel om zich heen grijpt.

Ga aan de slag met de tips en tricks rond brandveilig handelen of het brandveilig maken van je gebouw, en zorg ervoor dat in jouw lokaal of tijdens je activiteiten geen brand meer kan uitbreken. Branddeuren. Gebeurt het toch nog, dan weet je na het lezen van deze brochure perfect wat je moet doen: evacueren, blussen en alles wat daarbij komt kijken.

Dat is de verantwoordelijkheid van jullie, de eigenaars van het jeugdlokaal, de gemeente én de tijdelijke bezoekers. Veel succes!5 Wat je nog moet weten over deze brochure A Deze brochure bevat vijf luiken, elk met een specifiek doel en/of doelgroep. Het eerst luik brandveilig handelen richt zich op de gebruikers van jeugdlokalen (en de omgeving).

Het volgende deel evacuatie geeft informatie over wat je kan doen indien er brand uitbreekt. Met een goede taakverdeling kan iedereen veilig het gebouw ontvluchten. In het derde luik bespreken we de mogelijkheden om een brand te blussen. Als je weet wanneer en hoe je welke brandbestrijdingsmiddelen mag gebruiken, ben je in staat om een beginnende brand aan te pakken.

Installaties en nodige brandvoorzieningen, het belang van een brandverzekering Dit onderdeel geeft niet te missen informatie voor de eigenaar/beheerder van je lokaal. In het laatste deel komt het beleid aan de beurt. Welke reglementen zijn er en hoe kunnen beleidsmakers werk maken van een brandveiliger jeugdlokalenbeleid? Voer voor de jeugdraad, jeugddienst, schepenen van jeugd en andere geïnteresseerden! We hebben bewust voor deze volgorde van onderdelen gekozen.

Haspelkast Visueel Controleren

Bij brandveilig handelen gaat het over brand voorkomen, in tegenstelling tot delen 2 en 3, waarin het gaat over goed handelen wanneer er brand uitbreekt - inbraakbeveiliging. Deel 4 is ook preventief, maar minder gemakkelijk toepasbaar dan de eerste 3 delen. Als je bouw- of verbouwplannen hebt, is dit onderdeel wel een must.

ALL FIRE SECURITY

Risquons-Toutsteenweg 536, 7700 MOESKROEN
+32 (0)56 42 32 29
Klik hier voor meer

B Deze brochure bevat een aantal termen die om verduidelijking vragen. Zo spreken we zowel over ruimtes als over lokalen. Met een ruimte bedoelen we een binnenruimte, zoals een keuken of een materiaalruimte. Wanneer we spreken over een lokaal, dan verwijzen we naar het volledige gebouw, de verzameling van alle ruimtes - Brandblusdeken.

LEGENDE 56 INHOUD VOORWOORD 4 DEEL 1 HANDEL JE BRANDVEILIG? 9 1 HOU DE RISICO S BINNEN DE PERKEN Vluchtwegen Brandbestrijdingsmiddelen Brandbare en gevaarlijke producten Elektriciteit De keuken en zijn risico s Roken rond jeugdlokalen Je lokaal brandveilig inrichten 18 2 PRAAT EROVER! Praat erover binnen de eigen vereniging Praat erover met andere gebruikers 20 DEEL 2 WAT ALS HET DAN TOCH GEBEURT? EVACUATIE! 23 1 EEN GOEDE VOORBEREIDING 24 2 STEL EEN DRAAIBOEK OP Materiële voorzorgsmaatregelen Afspraken vooraf Inhoud van het draaiboek 29 3 OEFEN EN EVALUEER Een eerste aangekondigde evacuatieoefening De tweede onaangekondigde evacuatieoefening Bestendig onderhoud en herhaling afspraken 39 DEEL 3 BLUSSEN, HOE DOE JE HET? 41 1 VUUR: EVEN THEORETISCH 42 2 BRAND : DE TEHORIE IN DE PRAKTIJK OMZETTEN Verwijderen van de brandstof Wegnemen van zuurstof Afkoeling 43 3 WANNEER WELK BLUSMIDDEL GEBRUIKEN Muurhaspel water Kleine blustoestellen Het blusdeken Zand 49 4 HET JUISTE BLUSMIDDEL OP DE JUISTE PLEK ÉN IN GOEDE STAAT Aantal blusmiddelen Hoe bevestigen? Waar bevestigen? Onderhoud en opvolging 51 5 BLUSSEN, ZO DOE JE DAT Blussen of niet? Blustechnieken 537 DEEL 4 EEN DOORDACHTE RUWBOUW ALS PREVENTIEVE AANPAK 57 1 IEDER ZIJN TAAK 58 2 EEN CHECKLIST? 59 3 IS JE GEBOUW BRANDVEILIG? Reglementering volgens het gebruik van de ruimte Bekleding Elektriciteit Gasflessen Verwarming Evacuatievoorzieningen en veiligheidssignalisatie 73 4 IS DE OMGEVING BRANDVEILIG? 78 5 KEURINGEN EN ONDERHOUD Elektrische installaties Rookmelders Veiligheidsverlichting Gasinstallatie Keuring van de blustoestellen Schoorstenen Stookolietanks 82 6 DE BRANDVERZEKERING Basics Afstand van verhaal Wat is precies verzekerd? Wat kost de verzekering en wat betaalt ze terug in geval van schade? Ook belangrijk Objectieve aansprakelijkheid en ontploffing 85 DEEL 5 HET BELEID MAG NIET ACHTERBLIJVEN 87 1 REGELGEVING EN BEVOEGDHEDEN Federale overheid Gewesten en gemeenschappen Provincie Gemeente 90 2 EEN GOED BRANDVEILIGHEIDSBELEID De principes Hoe begin ik eraan? Mogelijke acties 95 3 PRAKTIJKVOORBEELDEN Meten is weten Gent Volhouden is de boodschap Mechelen De Lokalenmap Zelf investeren Merksplas Gemeentelijk advies Puurs Een brandvoorkomingsrapport Londerzeel 98 4 WAT ALS HET GEMEENTEBESTUUR NIET MEE WIL? 99 TREFWOORDENLIJST 102 MEER INFORMATIE NODIG? 104 GETUIGENIS 110 8 Sgt-Maj.

Reijman, brandoorzaakonderzoeker bij onderzoeksinstituut TNO in De hevigheid van de brand bleek eens te meer uit het feit dat tijdens de reconstructie een aantal mensen door het vuur gewond raakte. Daaruit blijkt wel dat wij deze hevigheid niet hadden voorzien, aldus Reijman (Services Brandwerende Deuren). Dan kun je naar mijn mening ook niet verwachten dat een horecaondernemer dat inzicht wel heeft.

Deze vatten vlam toen een jongen een sterretje aanstak. De takken waren niet geïmpregneerd met een brandwerend middel. Was dit wel het geval geweest, dan had het volgens Reijman langer geduurd voordat het vuur zich had verspreid, en hadden mensen meer tijd gehad een veilig heenkomen te zoeken. Toch zou ook in dat geval de brand niet blusbaar zijn geweest, meent Reijman, en al zeker niet met kleine blusmiddelen.

Brandveilig handelen, en veilig handelen in het algemeen, vraagt de juiste ingesteldheid. Bewust omgaan met mogelijke gevaren en blijvend aandacht besteden aan een zo veilig mogelijke omgeving moet de basishouding zijn van elke jeugdwerker. Voorkomen is beter dan blussen. Met enkele voorzorgsmaatregelen en door je steeds bewust te zijn van brandveiligheid, kan je het risico op dramatische gebeurtenissen beperken.

Brandhaspels Wettelijk In Orde Brengen

Het is echter wel een gezond uitgangspunt om die absolute veiligheid zo dicht mogelijk te willen benaderen. 9 10 1 HOU DE RISICO S BINNEN DE PERKEN 1. 1 VLUCHTWEGEN Volgens Veerman (de uitbater van café De Hemel in Volendam) had zijn etablissement voldoende vluchtmogelijkheden. Hij begreep wel dat deze moeilijker te gebruiken waren in het donker en in een panieksituatie, zoals die heerste na het uitbreken van de brand in het café.



Vluchten moet wel op een vlotte en veilige manier kunnen gebeuren. Een vluchtweg bestaat steeds uit meerdere onderdelen : van de plaats waar je staat, via enkele binnendeuren en een stuk gang of ruimte, tot je uiteindelijk aan een nooddeur komt. Zorg ervoor dat dit levensbelangrijke traject te allen tijde vrij is van mogelijke hindernissen.

Denk maar aan paletten met wc-papier voor de wc-papierverkoop die in de gang geplaatst worden, de bakken met lege flessen die in de gang of de hal (of in het slechtste geval aan een zijdeur die ook een nooduitgang is) staan te wachten op de brouwer, vuilzakken die klaarstaan voor wanneer de vuilniswagen langskomt of die paar fietsen die binnen staan omdat ze anders gestolen worden (Brandveiligheid Gasdetectie).

Wil je de leiding- of bestuursploeg of de leden bewust maken van het belang van goede vluchtwegen, kies dan een avond uit en vraag hen om in het donker met een donkere zonnebril naar het lokaal te komen. Verdeel iedereen over het lokaal, met de zonnebrillen op de neus, en schakel de stroom uit. Veiligheidsverlichting.

Bespreek achteraf jullie ervaringen. Zo n brandoefening kan je zowel met je leiding- of bestuursploeg als met je leden doen. Je kan de brandoefening inkleden, maar zorg ervoor dat iedereen weet dat het om een oefening gaat. Maak ze niet angstaanjagend of té realistisch. Jullie, de leiding- of bestuursploeg, maar ook de kinderen en jongeren moeten iets geleerd hebben uit deze brandoefening.



  1. 2 BRANDBESTRIJDINGSMIDDELEN In heel wat gevallen kan je door snel en correct te handelen erger voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat er in jeugdlokalen voldoende en juiste brandbestrijdingsmiddelen aanwezig zijn. Verderop in deze brochure bekijken we welke middelen je waar voorziet en wanneer en hoe je ze moet gebruiken.

Huur Brandblussers Overheidsinstellingen

Bij gebrek aan een hamer in de buurt, heeft iemand de brandblusser als hamer gebruikt - Brandweerstand Brandwerende Poorten. Na een half uurtje zoeken werd de brandblusser gevonden onder een vijftal jassen. Die bleek erg handig als rood gekleurde kapstok. Bij een controle in de winter bleek dat de brandslang bijna bevroren was. We hadden er geen rekening mee gehouden dat water ook in een brandslang kan bevriezen als je dat deel van het lokaal niet verwarmt.

Daarna heeft hij hem netjes teruggehangen. Een gebruikte brandblusser moet steeds vervangen worden. Gelukkig heeft de inspecteur van de brandblusapparaten dit gemerkt vooraleer de groep een volgend brandje te blussen had. Bij een spelletje heeft een van de leden per ongeluk een brandblusser leeggespoten op een ander lid. Jammer genoeg was het een CO 2 -blusser, met derdegraads brandwonden als gevolg.

Wanneer er brand uitbreekt, heb je niet de tijd om nog een hoop dingen te verplaatsen voor je aan de brandblusser komt. Zorg ervoor dat je altijd aan alle brandbestrijdingsmiddelen kan. Plaats niks onder, naast of voor een brandblusser. 12 13 Zorg ervoor dat een brandblusser steeds aan een muurhaak hangt en niet los op de vloer staat (al dan niet om de deur open te houden).

  1. 3 BRANDBARE EN GEVAARLIJKE PRODUCTEN Kom kom, we hebben als jeugdbeweging toch geen brandbare producten in huis? Nu ja, die ene gasfles en die paar busjes campinggas. We dagen je uit om rond te kijken in je lokaal. Je zal ontdekken dat er meer brandmogelijkheden zijn dan enkel wat busjes campinggas of gewone gasflessen.

In diezelfde toiletten staan er misschien ook kuisproducten. Die zijn al evenmin ongevaarlijk: ze zijn vaak ontvlambaar en giftig. In jeugdlokalen vind je ook wel eens chemische middeltjes om verfborstels uit te spoelen. Dat zijn meestal uiterst brandbare producten. En in de lokalen staan er wellicht restjes verf die je gebruikte voor het reclamepaneel voor de fuif of het eetfestijn.

Latest Posts

Overige Alarmsystemen

Published Dec 26, 23
3 min read

Installatie Veiligheidssignalisatie

Published Aug 01, 23
6 min read